wtorek, 7 maja 2013

Olej kokosowy - wlaściwości i zastosowanie

Olej kokosowy jeden z najbardziej znanych i polecanych olejków 

A dlaczego??? Ponieważ naprawdę działa! Jest tani, ma super właściwości, wiele zastosowań oraz jest ogólno dostępny. 



Moja przygoda z olejkiem kokosowym zaczęła się od olejku Vatika - który właśnie zawiera ten olejek. Piękny zapach mnie oczarował i postanowiłam zamówić go przy okazji moich pierwszych zakupów na Biochemii Urody
 Olej kokosowy można stosować zarówno w kuchni jak i w kosmetyce ! ! !



Kuchnia - potrawy
Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy - znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki.
Można używać go do różnych potraw 
Jest olejem bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia.
Mojego olejku z BU nie używam do w kuchni ;) stosuję go w kosmetyce. Swój olejek kokosowy, którego stosowałam w kuchni zakupiłam w sklepie spożywczym . 




Kosmetyka
Oczywiście stosować go można na włosy - pięknie nawilża, odżywia i sprawia, że włosy są gładkie i błyszczące. Z tego, co słyszałam olejek kokosowy nie będzie odpowiedni dla dziewczyn z włosami wysoko porowatymi, ponieważ może je puszyć itp. U mnie nic takiego nie zauważyłam, więc więcej na ten temat nie mogę napisać :) Stosowałam go kilka razy na całe włosy... Ale mam jego dosyć mało i oszczędzam go na inne partie ciała. Wsmarowywałam olejek we włosy i kładłam się spać... Olejek przez całą noc działał a rano zmywałam go myjąc włosy szamponem a później nakładając maseczkę - po prostu olejowałam nim włosy. 
Obecnie stosuję go jedynie po umyciu i wysuszeniu włosów na końcówki, aby je wygładzić i zabezpieczyć. Nie przetłuszcza ich w żaden sposób - należy tylko bardzo mało go użyć. 


Olejek kokosowy posiada właściwości nawilżające, dlatego można go stosować, jako balsam do ciała - będzie idealny dla skóry suchej. Szybko się wchłania i super nawilża. Szybko się rozpuszcza w dłoni i tym samym bardzo dobrze rozsmarowuje na skórze. 
Można stosować go na wszystkie partie ciała - na łokcie, na dłonie, stopy itd. 
Często wsmarowuję go w skórki wokół paznokci, ponieważ od detergentów szybko mi się wysuszają i bardzo nieestetycznie to wygląda. Niestety rękawiczek nie używam, ponieważ są strasznie nie wygodne ;) 



Swój olejek nakładam na noc na okolice oczu, aby je nawilżyć. Przy okazji wsmarowuję go delikatnie w rzęsy - zauważyłam, że wzmocnił je i przestały wypadać. 



Olejek można stosować także na skórę twarzy, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i oczywiście nawilżające, więc będzie idealny dla cery trądzikowej, przy której stosowane są maści czy leki przeciwtrądzikowe, które strasznie ją wysuszają. Będzie idealny również dla cery suchej. 
Uważam, że przez jego właściwości silnie nawilżające cery tłuste, trądzikowe przy pierwszym zastosowaniu powinny użyć go na jedną partię twarzy, aby zaobserwować czy nie będzie powodował u nich wysypu czy nie będzie zapychał cery, które są bardzo na to podatne. 

Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk


Konsystencja - poniżej 25°C - biała masa tłuszczowa, powyżej 25°C - płynny 


Zapach - subtelny i delikatny zapach kokosu -chyba każdy wie jak pachnie kokos :D 


Skład produktu - Cocos Nucifera (Coconut) Oil (100%)




A co wy myślicie o olejku kokosowym??? Jak u was się sprawdza??? ;) 

6 komentarzy:

  1. u mnie kokos solo działa całkiem średnio, wolę stosować mix różnych olei ; )
    ale trzeba przyznać, zapach ma cudownnny : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Czaję się i czaję i nie wiem który konkretnie wybrać:/

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na włosach sprawdza się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog :)
    Nigdy nie używałyśmy.
    Obserwujemy tu i na bloglovin?
    http://jakdwiekroplewody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. i do pielęgnacji i w kuchni u mnie sprawdza się świetnie :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...